Lekker hardlopen in nieuwe omgevingen

De laatste tijd ben ik weer aardig veel aan het hardlopen. Ik wil mijn aantal kilometers wat gaan opvoeren in verband met de voorbereiding op de marathon van Berlijn, eind september. Om de variatie en daarmee het plezier er in te houden loop ik liever op onbekende plaatsen dan steeds hetzelfde rondje  vanuit de voordeur.

Een manier om dat te doen is: sporttas in de kofferbak als ik het land in ga en op de terugreis ergens uitstappen en rennen maar. Ik kom daardoor op veel plekken in heel het land.Je ziet daardoor een hoop en je hoofd wordt weer leeg. Bovendien had ik wel zin in even rust na weer een hele dag Wilders op de radio. Dat hij vrijgesproken wordt is terecht maar dan gelijk weer die provocerende taal en dat opportunisme in de richting van de rechtspraak. Akelige man, querulant. Maar gauw weer terug naar het lopen.

Het is me bij deze sportieve uitstapjes in de natuur niet te doen om snelheid maar om genieten, omgevingen verkennen en tegelijk je conditie op niveau houden. Toeristisch hardlopen dus, vaak met fototoestel in de hand. (Voor wie wil weten wat toeristisch hardlopen is, verwijs ik naar een van de knoppen onder De hardloper)

Vandaag was ik weer eens in het noorden. Op de terugweg heb ik het Voorsterbos aangedaan. Dat ligt in Marknesse, bij Vollenhove en Kraggenburg, dus op de grens van NOP en Overijssel. Lekkere looproutes vanaf het informatiecentrum van Natuurmonumenten met onderweg allerlei technische inrichtingen en experimenten in het zogenoemde waterloopbos. Dat bedoel ik nou met toeristisch hardlopen: ook oog hebben voor de omgeving waar je doorkomt. 14 kilometer genieten.

Afgelopen dinsdag was ik ook in het noorden. Ik moest in de buurt van Heerenveen zijn en ben toen doorgereden naar de gemeente Ooststellingwerf. In die gemeente ligt het prachtige gebied Fochteloerveen, een groot gebied van Natuurmonumenten dat ‘scoort’ door de aanwezigheid van kraanvogels. Nou, die heb ik niet gezien maar ik heb wel genoten van dit prachtige gebied. Ik heb een stuk van een wandelroute genomen en heb daarna ‘vrije’ paadjes genomen. Was een kleine anderhalf uur onderweg, in absolute stilte! Zag een ree, een vos en een paar grote bonte spechten. Dit ga ik nog eens doen!

 

Share
This entry was posted in Lopen and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *