Wat is toeristisch hardlopen toch leuk!

Het is al weer een tijd terug dat ik de leuke kanten van toeristisch hardlopen beschreef. Het gaat daarbij om hardlopen zonder dat er de prestatie (in tijd, in afstand, een persoonlijk record of wat dan ook) aan verbonden is zoals die inherent is aan wedstrijd lopen of recreatief hardlopen. Bij toeristisch hardlopen is er wel een opbrengst maar geen ander doel vooraf dan ‘genieten en je laten verrassen’.

Ik vind toeristisch hardlopen een volwaardige vorm van hardlopen, zeker in de niet commerciële versie zoals ik die bedoel. Ik merk namelijk dat er ook een commerciële versie is: bureaus die gidsen verhuren die hardlopend met jou een stad of een omgeving verkennen. Het gaat me dus om de niet- commerciële versie: zelf hardlopend op pad en je laten leiden door de mogelijkheden die zich aandienen: een plattegrond, een paaltjesroute of gewoon, je eigen nieuwsgierigheid. Na mijn afscheid van de marathon is dit toch echt wat mij betreft een prachtige en inspirerende voortzetting. Toeristisch hardlopen zou best wat meer bekendheid mogen hebben. Een LinkedIngroep die ik daarvoor in het leven riep, leidt helaas tot op heden een kwijnend bestaan. Het zij zo.

Scandinavië

We zijn op pad met een camper. Via Duitsland en Denemarken bereikten we zuid Zweden waar we een dag of tien op verschillende plaatsen hebben doorgebracht en op dit moment zitten we in Noorwegen. Ik probeer gemiddeld om de dag te lopen, al is het maar vijf kilometer – het hang af van het terrein: heuvelig? geschikt om hard te lopen?,  verkeersveilig?, enigszins bewegwijzerd? …

Ik liep inmiddels door een natuurreservaat, over het strand en langs de haven van een kleine kustplaats, door verschillende bossen en door de stad Oslo. Dat laatste leverde een mooie toevalstreffer op.

We stonden met de camper op een groot terrein aan de haven aan de rand van de stad. Ik wilde de stad verkennen en kwam al snel op een route van tien kilometer die apart is aangelegd voor voetgangers en fietsers (en toeristische hardlopers zitten daar net tussenin, toch?!) en die leidt langs verschillende mooie punten in de stad zoals de oude vesting, het stadhuis en het muziektheater (Opera). Alsof het toeristisch hardlopen in Oslo is uitgevonden. Hulde!

Ja, op vakantie gaan – wat is het dan fijn als de loopschoenen mee kunnen!

 

Share
This entry was posted in Lopen and tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Wat is toeristisch hardlopen toch leuk!

 1. Gerard says:

  Beste Harm,
  Toevalstreffer, of gewoon een kwestie van perceptie……..in onderstaande link naar een YouTube-film kun je zien dat toevalligheden zich vooral voordoen als je met je passie bezig bent, en ik geloof dat het toeristisch hardlopen jouw hart sneller doet slaan…..letterlijk en figuurlijk ; )

  Blijf vooral je toevalstreffers documenteren, want het blijkt uiterst nuttig als richtingaanwijzer voor je eigen toekomst.

  Laat je met een open mind inspireren door de uitleg van Frank Joseph.

  https://youtu.be/rruKCQHvu7E

 2. Gerard says:

  Je hebt helemaal gelijk Harm, ….dat ongedwongen non-prestatie gerichte hardlopen is een lust voor het lichaam en voor de zintuigen. Geniet er samen maar lekker van.

  Je toevalstreffer is helaas geen mooie synchroniciteit, hihihi…dit valt onder de noemer: perceptie!! ; ) (sorry Harm….ik kon dit inkoppertje niet laten liggen. Je doel het er om he?, deugniet)

  Fijne vakantie saam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *