Bezoek met een opdracht

Dat is de titel van een boekje over collegiale visitatie in het voortgezet onderwijs dat ik schreef in opdracht van de VO-Raad. Het is zojuist verschenen en te bestellen of te downloaden, zie http://www.vo-raad.nl/publicaties/brochures/abezoek-met-een-opdracht-over-visitaties

Het boekje is verschenen in de serie brochures van het Steunpunt Zeer Zwakke Scholen – een voor velen herkenbaar format met een hoge praktische gebruikswaarde. Inhoudelijk staat het los daarvan: het is namelijk geschreven op basis van de ervaringen van een groot aantal visitatieprojecten van samenwerkende scholen overal in den lande. Soms bestaan die projecten al jaren en zijn scholen volop bezig met de tweede cyclus of nog verder. Er is veel overeenkomst tussen al die projecten maar het is tegelijk mooi om te zien hoe ieder toch ook weer z’n eigen plan trekt en visitatie op eigen maat inricht.

Ik heb veel visitatiecommissie geleid (en doe dat ook nu weer intensief). Daarom vond ik het erg eervol om deze ervaringen en natuurlijk die van vele anderen, te mogen verwerken in een handzaam, toegankelijk en praktisch boekje. Hopelijk inspireert het ook anderen om er mee aan de slag te gaan.

Steeds ervaar ik visitatie als een tegelijk krachtig als sympathiek instrument in het kader van schoolontwikkeling en kwaliteitszorg. Het is een werkvorm die velen in de school bepaalt bij de essenties van wat daar gebeurt: het geven van goed onderwijs en hoe je dat goed met elkaar inricht. Mooi werk is het!

Share
This entry was posted in Boeken and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Bezoek met een opdracht

 1. sabine wehman says:

  Beste lezer,

  In het kader van het voorbereiden op een te verrichten visitatie, zou ik graag dit boekje ontvangen/kunnen downloaden.
  Kunt u mij hierbij helpen? De link geeft een error.

  Bij vaarbaat dank!
  Sabine Wehman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *