Drie weken backpacken door Nepal is een geweldige ervaring. Steden bezoeken en bezichtigen, het platteland verkennen en een trecking door het Annapurnagebergte. Het levert een schat aan impressies op. Zomaar wat ervaringen en beelden. Kathmandu, een echte hoofdstad. Net als Kolkatta, Mumbay en Delhi in India: hectisch, chaotisch, enerverend, fascinerend, vol contrasten, smerig, kleurrijk, smog.

Het Annapurnagebergte: het Nepal dat ik hoopte aan te treffen: prachtige bergtoppen, weidse uitzichten, groene berghellingen vol  rhododendron bomen,

Het platteland: relaxed, vriendelijk, zelfvoorzienend, eenvoudig, arm en ogenschijnlijk wel gelukkig.

Bevolking: vriendelijk, gastvrij, behulpzaam, cultureel zeer divers, religieus zeer divers, tolerant. Grote Tibettaanse invloed op het dagelijks leven.

Wat opvalt:

– afwezigheid van: bushaltes, van permanent electriciteit, van kruiwagens, buggies en kinderwagens, stofzuigers.

– aanwezigheid van: bewaking bij pinautomaten, jongens en mannen die hand in hand op straat lopen uit vriendschap (en dus niet als partners), rustende koeien als ‘vluchtheuvels’ op de doorgaande weg.

– grote religieuze diversiteit en de manifestatie daarvan in de publieke ruimte (offeren bijvoorbeeld), de tolerantie.

– vrouwen en arbeid: we zagen vrouwen in de de transportsector (zand op de rug gedragen door band om voorhoofd), in de handel, in de akkerbouw, in de woningbouw, in de wegenaanleg en – onderhoud.

Een geweldige ervaring!

 

Share