Geleende levens bundelt drie novellen rond eenzelfde thema: de vervreemding van de persoonlijke identiteit. Het resultaat is een lekker en knap geschreven boek. Een echte ‘Bernlef’ die al in 2010 verscheen.

In het eerste verhaal (De rol van zijn leven) staat de ouder wordende soapacteur Jos Kooystra op een nieuw punt in zijn leven. Hij is weggeschreven uit de serie en komt tot de ontdekking dat hij zijn persoonlijke identiteit helemaal heeft weggegeven aan de serie. Wat overblijft is de hoop om terug te keren als acteur. Aangezien dat in Nederland niet langer mogelijk is, doet hij een poging in de VS. Een kansloze onderneming die op een abrupte wijze eindigt. Lekker suggestief einde van het verhaal.

In Geleend leven krijgt ex belasting-crimineel Wim Draayer een nieuwe identiteit van de autoriteiten om vervolgens te worden ‘verbannen’ naar het Franse platteland. Daar doet hij een ontdekking die hem noodlottig wordt.

Ronduit vermakelijk is derde verhaal (Eeuwige roem) waarin een argeloze archiefbeambte in een Oostblokland (vgl. Roemenie) tijdelijk meegezogen wordt in de onduidelijke situatie die is ontstaan na de val van de dictator. Verleid door het grote geld maar onwetend over het fijne ervan, werkt hij mee aan criminele activiteiten. Bij toeval en net op tijd ontspringt hij de dans om vervolgens terug te keren naar zijn oude identiteit.

Ik heb genoten van dit boek: heerlijke verhalen, mooi thema, goed uitgewerkt, knap geschreven, vakwerk wat mij betreft.

Share