Waarom krijgt een specht geen koppijn? is een laagdrempelig feiten- en weetjesboek over de wereld van vogels. Geschreven met het kenmerkende enthousiasme van natuurjournaliste Monica Wesseling. ‘De verwondering houdt nooit op.’

Dit staat op de site van de uitgever en het is waar: ik leerde veel leuke wetenswaardigheden over vogels.

Op de omslag de zwarte specht. Die zie je veel minder vaak dan de kleine bonte of de groene specht. Ik zag er eens een paar in de duinen bij De Zilk. Ze zaten in het naaldbomenbos. Fascinerende vogel, de grootste van de spechtenfamilie. Heel zwart met een knalrode toupet. Wat was ik blij dat ik ze zag.

100 kleine verhaaltjes over vogels. In elk verhaaltje aandacht voor een vraag die voortkomt uit verwondering. Ik noem een paar van die vragen:

– Kennen vogels emoties?

– Hoe slapen vogels?

– Hoe voorkomt een gaai dat zijn eikels door een ander worden gejat?

– Waarom staat een ooievaar op een (1) poot?

– Waarom valt een koekoek niet door de mand?

– Hebben vogels eigenlijk een tong?

En zo nog heel veel andere vragen.

Ik leerde bij lezing heel veel dingen die ik nog niet wist. Neem de koekoek die andere vogels opzadelt met het uitbroeden en verzorgen van zijn jongen. Zijn die anderen nou zo dom of is de koekoek nou zo slim? Dat laatste dus. Hoe? Die koekoek geeft zijn ei de kleur mee van de eieren van de pleegouders van het nest waarin hij hem legt. Dus als hij het nest gebruikt van een karekiet dan krijgt zijn ei de kleur mee van het ei van de karekiet, alleen is zijn ei natuurlijk groter. Maar dat ziet de pleegouder niet, die let alleen op de kleur. Prachtige misleiding!

Nieuw voor mij was ook dat de gierzwaluw na het verlaten van het nest onmiddellijk twee jaar in de lucht blijft! Twee jaar continu vliegen, zonder enige landing! Na twee jaar volgt die landing om te kunnen broeden.

En ja, sommige vogels gaan graag vreemd, en ja, sommige spelen voor travestiet en ja, homofilie onder vogels komt voor, en ja, woerden zijn echte verkrachters maar de eend heeft zich hier genetisch aardig tegen kunnen verweren.

Prachtig boekje, leuk om te krijgen. Leuk om te geven.

Monica Wesseling, Waarom krijgt een specht geen koppijn? Nieuwsgierig naar vogels. Vogelbescherming Nederland/Tirion Natuur, Utrecht 2013. € 12,95. Isbn 978-90-5210-919-0.

Share