Hardlopen is al jaren ongemeen populair. Ga de weg maar op en je ziet ze joggen, draven, sprinten, hijgen, rekken, een boom omduwen,… Er komen ook nieuwe steeds nieuwe vormen zoals trailrunning, hindernislopen en baggerlopen.

Na jaren zelf veel aan stratenlopen en wedstrijden meegedaan te hebben, zonder een echte wedstrijdatleet te zijn, verlegde ik mijn orientatie en ontdekte ik een nieuwe beleving van hardlopen: het toeristisch hardlopen. Toeristisch hardlopen heeft eigen ‘spelregels’, die anders zijn dan de regels die gelden in de andere, veel beoefende varianten van hardlopen: het recreatieve lopen en het wedstrijdlopen. In dit blog een lichtvoetige verkenning van de bijzondere kenmerken van ‘toeristisch hardlopen’.

Verschillen tussen wedstrijdlopers, recreanten en de toeristische loper

Terwijl ik hollend lekker om me heen kijk, denk ik na over de vraag of toeristisch lopen eigenlijk niet gewoon hetzelfde is als recreatief lopen. Ik kom tot de conclusie dat het inderdaad niet hetzelfde is.Er zijn duidelijke verschillen tussen recreatief hardlopen en toeristisch hardlopen zoals er ook verschillen zijn tussen recreanten en wedstrijdlopers.

Recreanten lopen vooral voor hun plezier, een of enkele malen per week, individueel of in een groep of clubverband. De meesten hebben niet de ambitie om een echte wedstrijdatleet te worden en daarvoor veel te trainen, of missen simpelweg de aanleg voor wedstrijdlopen.

Toch hebben al die recreanten die meedoen aan loopjes als De Dam tot Dam loop of de Zevenheuvelenloop, wel degelijk veel gemeen met wedstrijdlopers. Ze hebben dezelfde instelling. Deze recreant is gefocust op: de eindtijd, de verbetering van het persoonlijk record, de ranking ten opzichte van clubgenoten enzovoorts. Met andere woorden, veel van het gedrag van de recreant is een kopie van die van de wedstrijdatleet, alleen met andere, vaak mindere uitkomsten.

Maar dan de toeristische hardloper, die heeft echt een ander focus. Die is uit op de combi van lekker hardlopen en de omgeving verkennen. Genieten van het lopen en genieten van de mooie wereld waar je door heen loopt. De toeristische loper is niet uit op een bepaalde tijd of op een record – maakt daar geen doel van. Toeristisch lopen is ook niet competitief.

Hieronder een overzicht van de belangrijkste overeenkomsten en verschillen.

Categorie/ kenmerk Wedstrijdlopen Recreatief hardlopen Toeristisch hardlopen
Trainer nodig? Ja Beter van wel Neen
Schema’s nodig? Ja Handig Neen
Trainingsritme nodig? Ja Beter van wel Beter van wel
PR mogelijk? Ja Ja Neen, of toch?
Prijs winnen? ja Ja Neen, niet aan de orde
Inschrijven nodig? Ja Ja Ja, als je aan een georganiseerde loop deelneemt
Kicken op? Winnen, een pr, een mooie tijd Winnen, een pr, een mooie tijd, lekker gelopen hebben Lekker gelopen hebben, veel gezien hebben
Specifieke attributen mee onderweg? Zo weinig mogelijk mee, want belastend Zo weinig mogelijk, afhankelijk van afstand flesjes water, koolhydraatgelletjes, repen Rugzakje, fototoestel, lekkere proviand
Specifieke voorbereiding Ja, bijv. tapering off, extra rust, krachttraining Tevoren vroeg naar bed Verkenning omgeving, parcours via toeristische informatie
Doet tijd ertoe? Ja, in absolute zin Ja, in relatieve zin Neen, hooguit alleen als indicator van het duurvermogen

Zelf beoefen ik inmiddels een jaar of drie het toeristische hardlopen. Af en toe doe ik verslag op de pagina Toeristisch hardlopen. Om een beeld te geven van de ervaringen die ik daar mee op doe.

Voor wie uberhaupt wil weten wat de voordelen zijn van hardlopen, verwijs ik via de volgende link naar een interessant overzicht:

http://mindliftlearning.nl/6-verrassende-voordelen-van-hardlopen/

 

Share