Toeristisch hardlopen in Flevoland

We brengen de zomervakantie weer door in onze vakantiebungalow op De Bremerberg in Biddinghuizen. Van daaruit maken we uitstapjes, gaan we een paar dagen naar Sonsbeek Theater Avenue, bezoeken we eindelijk Waanders in Zwolle en De Fundatie, gaan we een weekend lang op (of zo je wilt: onder) in Lowlands, komen de kleinkinderen logeren, kortom allemaal dingen om van te genieten. En tussendoor toeristische hardloopjes in de omgeving. En die verandert in deze provincie op een manier die het toeristisch hardlopen steeds aantrekkelijker maakt.

Neem het Horsterwold, het grote bos bij Zeewolde. In het verleden diverse keren geweest. De laatste jaren nogal in het nieuws vanwege de ecologische hoofdstructuur die wel en dan weer niet doorgaat en in welke mate. Los daarvan, het Horsterwold is toch echt een prachtig bos geworden waar het heerlijk banjeren is. Ik maakte een tocht van 16,5 km, grotendeels hardlopend en een stuk wandelend, beetje afhankelijk van de ondergrond. Grotendeels op onverharde paden. Zo maar op de bonnefooi. En wat valt er een hoop te zien en te beleven! Een paar wandelaars ontmoet, een paar fietsers op afstand en verder heerlijk de omgeving voor jezelf. 

Op de foto loslopende Konikspaarden. Vlak daarbij zag ik een grote zilverreiger door het water schrijden.

Een week of zes hiervoor was ik ook in deze omgeving en kon ik jonge reeen spotten in de strook tussen de dijk langs het Veluwemeer en de Strandgaperweg, de Ellerslenk.  Er graasden daar wat runderen maar mensen kom je daar echt niet tegen. Vorig jaar zag ik er de purperreiger – een geweldige ervaring was dat. Dat kun je je voorstellen als je dit plaatje ziet, geplukt van internet. 

Tussen Biddinghuizen en Lelystad is ooit een dorp gepland dat niet is gebouwd. Larsen zou het hebben geheten. Er is wel een ‘dorpsbos’  aangelegd, het Larserbos, goed bereikbaar vanaf de weg Lelystad – Harderwijk. Ik was er al eens in de winter, nu dus in de volop zomerperiode. Ik holde er de oranje paaltjesroute – overigens wel erg zuinig aangegeven. Iets meer paaltjes had wel gemogen. Goed voor 7 kilometer gevarieerde omgeving. Met, opnieuw, een paar mooie meertjes.

Vlakbij onze bungalow heb je mijn vaste loopbossen: het Bremerbergbos en het Spijkbos, met elkaar verbonden door een fietspad dat precies achter het evenemententerrein en Walibi langs loopt. Op dit moment wordt er volop gewerkt aan de opbouw van Lowlands dat komend weekend plaatsvindt – een organisatie waar weken opbouwwerk mee gemoeid zijn. Mooi om te volgen tijdens de hardlooprondjes. Het aanwezige wild lijkt zich verzoend te hebben met deze evenementen. Nog deze week zag ik er reeen en vorig jaar zag ik een vos de parkeervelden van Lowlands oversteken.

Vanmorgen naar Almere gereden, de auto geparkeerd bij De Kemphaan, een interessant complex voor allerlei activiteiten en ook de thuisbasis van de Stichting AAP. Vandaar een ronde door de bossen gemaakt, eerst de Almeerse Hout, door naar het Kathedralenbos, vandaar naar het Museumbos en het Cirkelbos.en weer terug naar De Kemphaan. Een mooie ronde van 13,2 km, maar ook een ronde die me bewust maakte van het gegeven dat Flevoland een jonge provincie is. Alle natuur is er cultuur en dat is goed merkbaar. Bossen als de Horsterwold en het Harderbos dat aan het verwilderen is, zijn een mooie uitzondering maar verder is veel, heel veel hetzelfde. Of je nu door het Reve Abbertbos loopt of door de Almeerse Hout, je ziet overal dezelfde, overigens uitstekend aangelegde, betonnen fietspaden die rechttoe rechtaan lopen met hier en daar een knik en een draai. Ook het Vorsterbos in de NOP is niet echt een uitzondering hierop. De beplanting is echt wel gevarieerd en toch heb je na verschillende bossen de indruk van meer van hetzelfde.  De spanning zit ’em dus niet in de gevarieerde omgeving per bos, maar (voor mij) meer of ik wild ga zien of niet: reeen, vossen,… En of ik de wielewaal zal zien…. Horen doe ik hem dit jaar behoorlijk vaak, maar o, wat issie schuw – je ziet hem niet. Wil je weten hoe hij klinkt? https://www.youtube.com/watch?v=dwlkxSK4f7M.

En voor het overige: vaker naar de Horsterwold gaan of naar het Harderbos, want die wijken in gunstige zin af.

 

 

Share
This entry was posted in Lopen and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *