Zowel dit jaar als vorig voorjaar deed een koolmees geweldig zijn best om een ruitje van onze vakantiewoning te splijten. Zo leek het althans, want het beestje hield niet op om met zijn snavel vooruit en met vol gewicht tegen onze ruit aan de knallen. Het hield maar niet op. Via Twitter (of was het Facebook?)  leerde ik dat de vogel een denkbeeldige tegenstander aanvalt. Hij ziet zichzelf in spiegelbeeld op een plek vlak bij zijn nest en opent de aanval. Deze koolmees stond niet alleen. In Vogels huilen niet wordt hetzelfde gedrag verhaald. Vogels huilen niet, wat een origineel boek over vogels die opboksen tegen de ongemakken van de stad.

Misschien zou ik kunnen volstaan met het weergeven van de foto’s van de vogels die in dit boek voorkomen, allemaal vogels die een flinke dreun hebben opgelopen in de stad. Tegen een raam gevlogen, in draden verward geraakt, verweesd, gebeten door een hond, oververhit,… Ze kwamen terecht in het Rotterdamse vogelopvangcentrum Vogelklas Karel Schot waar fotografe Anjes Gesink als vrijwilliger werkt. Prachtige foto’s van gehavende vogels die het soms wel, soms toch niet gaan halen. De draaihals (foto rechtsboven), de pestvogel (foto links onder), de bosuil (foto rechts onder) en vele andere. Per vogel een korte beschrijving van de vindplaats, de aandoening en de afloop. En steeds die blauwe plastic handschoen. Mooi hoor!

Ik kwam het boek tegen tijdens de Dutch Design Week, oktober Eindhoven, en dat is inderdaad ook wel dé plek voor zo’n boek. Een collector’s item, dat is het in elk geval. Met bovendien een paar prachtige inleidende hoofdstukken van Ernest van der Kwast, Kees Moeliker en André de Baerdemaeker.

 

 

Anjes Gesink, Vogels huilen niet. Uitgeverij Lecturis, 2014, ISBN 978-94-6226-062-7. Zie ook: www.anjes.nl ; www.vogelklas.nl

Share