Noodlesoup met visballen en mihoen met drie soorten vlees bij je ontbijt – dan ben je in Azië, om precies te zijn in Kuala Lumpur, om nog preciezer te zijn: in een hotel tegenover de Petronas (Twin) Towers. Maleisië dus, met een hoofdstadscentrum vol wolkenkrabbers en bouwputten. Dat is vooral goed te zien vanaf de Menara Telekomtoren waar je een prachtig zicht op deze wereldstad hebt en waarvandaan de verten verduisterd zijn door smog.

Kuala Lumpur, een stad met imperfecties die er kennelijk mogen zijn. Veel volle verkeersaders door de stad, voetgangersstoplichten die het niet doen. Oversteken op het goede moment – maar welk moment is dat? Het duurt even voor je dat doorhebt.

Een hotel met een overvloed aan personeel. Legt efficiency het hier af van het scheppen van werkgelegenheid?

De Chinese wijk, de Indiase wijk, ze liggen tegen elkaar aan. Er is een duidelijk verschil. De Chinese wijk met veel kleine winkels, de Indiase wijk met veel kledingzaken. Overeenkomst is dat de religie er op straat ligt. Minder ‘opzichtig’ dan in India, dat wel. Het is ook aan de kleding van de dames in de publieke ruimte te zien. Wilders zou er van rillen. Ik moet denken aan het lange artikel in Trouw van vorige weekend over de Kirchentag in Duitsland. Waarom kan daar (bij de buren) wel wat bij ons steeds minder normaal is en door veel politieke partijen (D’66 voorop) verbannen wordt naar het privédomein?

Aan de noordzijde van de stad de National Art Gallery met in de tuin een groot bord met daarop een uitspraak van onze eigen Vincent van Gogh!

Met de bus de bergen in. Een tocht zoals we die kennen uit Nepal: slingerende wegen, getoeter voor bochten, groene afgronden naast de weg. Het dorp Tata Rana geldt als de toegang tot de Cameron Highlands. We zijn niet de eerste Nederlanders die hier komen. We belanden bij toeval op een terras van een Nederlands sprekende eigenaar, … met oranje poloshirt aan. Tja.

Morgen ergens anders eten.

Share