Voor wie zich voorbereidt op een marathon: in het onderstaande de ervaring van ruim 30 marathons: ’42 tips voor de laatste week’. Een eerder publicatie van deze lijst op deze site en in de Facebookgroep ‘Ik loop hard’ in september 2017 leverde nuttige aanvullingen die ik in onderstaande versie heb verwerkt. Doe er je voordeel mee en veel succes!
- het weekend voor de loop: voetverzorgen en voetnagels knippen
- squeezies of vergelijkbare koolhydraatflacons kopen
- vanaf woensdag niet meer lopen
- vanaf woensdag op tijd naar bed
- vanaf woensdag vetarm eten en veel koolhydraatrijk voedsel nuttigen, vanaf vrijdag ook vezelarm eten
- eet ook veel fruit en peuzel de dag ervoor en de dag zelf een paar gedroogde abrikozen op
- je hoeft de dagen ervoor niet meer te eten dan normaal, want dan kunnen je darmen van slag raken; iets meer dan normaal drinken is wel verstandig
- verwen jezelf met een paar nieuwe sokken, speciaal voor deze loop gekocht, maar loop ze wel in en was ze tevoren
- zet je stoelgang op de ochtend; dat kan door een glas lauw water op de nuchtere maag, door twee sterke koppen koffie bij het ontbijt, door een mengsel van een halve citroen, een theelepel honing en warm water, eventueel aangevuld met gember
- mannen: als je snel last hebt van schurende tepels: plak ze af; smeer schuurplekken in met vaseline
- draag geen katoenen shirtje, dat gaat echt schuren
- neem loopkleding mee voor warm én koud weer; strik je veters zorgvuldig en werk de lusjes weg.
- als je geen eigen drankjes voor onderweg meeneemt, kun je overwegen om je gordel niet onnodig te verzwaren met flacons water – dat is er onderweg genoeg
- neem een vuilniszak mee om over je bovenlijf te trekken zolang je in het startvak staat; neem desgewenst een wegwerpflacon water mee in het startvak
- doe tijdens het wachten in het startvak een extra (oud) shirtje aan dat je achterlaat als het startschot valt
- rustig beginnen, een ‘negative split’ is beter dan in de tweede helft kapot gaan
- drink vanaf km 7,5 bij iedere post; verdeel tevoren je belletjes
- vaak ligt er verderop in het parcours ook banaan: goeie maagvulling en leverancier van koolhydraten
- als je zelf bananen meeneemt, neem dan hele rijpe mee
- neem gerust een plaspauze onderweg; de opluchting die het oplevert vertaalt zich in ontspannen lopen daarna
- als je moe begint te worden, richt je dan op het publiek
- als je je verveelt, kijk dan lekker om je heen en….
- …. geniet sowieso van de omgeving
- schaam je niet als je zin hebt om een stuk stevig wandelend af te leggen
- als het bij je past: neem voor onderweg een kleine digitale camera mee – kun je fotograferen als je iets leuks ziet
- als het zonnig is of warm: trek dan lichte kleren aan en zet een dunne pet of zonneklep op en/of een zonnebril en ….
- ….en smeer je in
- overweeg of je wel echt met hartslagmeter wilt lopen – zo’n ding gaat op den duur irriteren
- laat je bij de start niet opjutten door de lopers naast je, loop vanaf het begin je eigen loop
- gebruik de km-aanduidingen om te checken of je loopt zoals je bedoeling was; als je langzamer bent, prima, als je sneller bent, bedenk dan of dat wel echt de bedoeling is
- heuvel op: paslengte iets verkleinen/verkorten en zelfde ritme aanhouden; heuvel af: niet gaan sprinten maar als het daar stijl genoeg voor is, je lekker laten vallen
- na 1 ½ – 2 uur schakel je over op vetverbranding – dat is soms te voelen; het vraagt iets meer zuurstof
- mogelijk heb je rond 25 km last van enige euforie: laat je dan al niet verleiden tot een versnelling, dat is echt te vroeg
- de laatste 7 tot 10 km zijn altijd zwaar want je benen worden stijf; gewoon de km aftellen en jezelf enig genoegen verschaffen door afleidingen te creëren
- let erop dat je tegen het einde last kunt hebben van coördinatieverlies; voorzichtig zijn met scherpe bochten en oneffenheden in het wegdek
- zie jezelf in de laatste kilometer als een held en doe zo gek als je wilt
- geniet van de opwinding vooraf ….(die hoort er echt bij) …..
- …. en geniet vooral van het heerlijke gevoel na afloop
- een biertje onmiddellijk na afloop smaakt als een godendrank, maar hou het vooralsnog bij één
- na afloop lekker blijven bewegen, dat bevordert het herstel
- na afloop, binnen twee uur, veel (licht en koolhydraatrijk) voedsel eten en veel drinken
- hou er rekening mee dat je ook de dagen erna veel blijft drinken en meer eetlust zult hebben dan normaal – je lichaam heeft niet alle voorraden in een dag weer aangevuld
Vond u deze tips nuttig en mogelijk ook van belang voor anderen? Deelt u ze dan via uw sociale netwerken!