Vandaag wordt het misschien we de warmste dag van het jaar – niet direct een dag voor een stevige hardlooptraining. Maar plogging kan altijd, je weet wel: je looptraining combineren met het verzamelen van zwerfvuil. Handschoenen aan en lege vuilniszak mee. In verband met het weer kies ik voor de lichtste variant: dribbelen in de schaduw, stevig wandelen in de zon. En tussendoor steeds bukken om te rapen. Mijn parcours van de dag? Stukje Bremerbergbos, Standgaperpad en langs de Spijkweg weer terug naar bungalowpark De Bremerberg in Biddinghuizen, onze vaste vakantieplek.

Waarom ik plogger ben?

  1. De provinciale Spijkweg is de aanrijroute naar Walibi en naar het evenemententerrein van Biddinghuizen dat onder meer voor Defqon en Lowlands wordt gebruikt. Een weg dus met dagelijks veel weggebruikers. Het is aan de bermen te zien. Blikjes, plastic flessen, papieren zakdoeken, lege sigarettenpakjes, te veel om op te noemen. Ik vind die vervuilde bermen gewoon een foeilelijk gezicht. Zo ben ik wel blij met het toenemend aantal zilverreigers in het groen langs de weg maar aan het wit van papieren zakdoeken heb ik een grondige hekel.
  2. Veel van het zwerfvuil zoals de genoemde blikjes en plastic flesjes, verdwijnt niet vanzelf. Papieren zakjes verteren nog redelijk snel maar dat kan van het meeste zwerfvuil niet gezegd worden. Dat blijft een eeuwigheid liggen voor het als ongewenste troep is opgenomen in de bodem.
  3. Bermen worden regelmatig gemaaid en het gras wordt opgehaald om te worden gebruikt als veevoer. Dit betekent dat er heel vaak vermalen blikjes in het gedroogde gras blijven hangen die meegaan naar koeien. Ik zag foto’s van koeienmagen die ernstig verwond waren geraakt door de scherpe punten aan deze blikresten. Dit dierenleed kan eenvoudig worden voorkomen. Overigens hebben ook de maaiers hier een taak, lijkt me.
  4. Een schoon milieu is een verantwoordelijkheid van iedereen, dus ook van mij. Ik voel mij aangesproken door dit zwerfvuil en zie het opruimen ervan als mijn maatschappelijke bijdrage aan een schoner milieu. Een schoon milieu begint bij jezelf.
  5. Tijdens mijn opruimacties passeren er heel veel auto’s richting Walibi, met name op de Spijkweg. Vanmorgen werd mij door openstaande ramen toegeroepen ‘goed bezig!’ Die hadden het al begrepen. Ik hoop dat dit ook gaat gelden voor veel andere weggebruikers. Hopelijk breng ik vervuilers op andere gedachten.
  6. Ik weet dat heel veel mensen door het opruimen van zwerfvuil bijdragen aan een schone omgeving. Velen houden hun straat of plantsoenen zelf schoon. Voor buitenwegen, bospaden en landweggetjes is dit minder vanzelfsprekend. Ik hoop dat ook andere hardlopers en hardloopgroepen regelmatig hun trainingen vullen met het schonen van hun vaste trainingsrondjes. Waarom zouden ze niet, he? 

Toen ik er vanmorgen twee kilometer op had zitten, passeerde ik het onderkomen van Staatsbosbeheer aan de Spijkweg/Strandgaperpad.  Een mooie gelegenheid om de zak tussentijds te legen. Daarna nog vijf kilometer te gaan met een volle zak als resultaat.

Share