Toeristisch hardlopen

Wat is toeristisch hardlopen? Zie voor een vergelijking van toeristisch hardlopen met recreatief hardlopen en wedstrijdlopen de column over de verschillen.

Je laten verrassen…. (3)

Er ligt een jaar tussen de vorige update en deze. In dit jaar ben ik op veel plaatsen geweest en heb daar toeristisch de omgeving verkend. Zo nam ik een kijkje op recreatiegebied Twiske, boven Amsterdam, liep ik over de singels van de binnenstad van Breda, creëerde ik mijn eigen trailrun in het Spijkbos bij Biddinghuizen, verkende ik de bossen en duinen bij Leuvenum onder Harderwijk, liep ik een rondje om het Lowlandsterrein. Tussendoor deed ik ondermeer mee aan de Dam tot Damloop, en zo nog een paar georganiseerde loopjes. Soms is het goed om te kijken of je nog een beetje tempo kunt maken. ’t Hoeft immers niet altijd en overal toeristisch te zijn? ;).

Ik ben donateur van Natuurmonumenten en af en toe krijg je dan iets toegestuurd. Een paar jaar terug was dat het boekje 365x de natuur in. Per provincie geordend staan daar alle natuurgebieden in, inclusief wandelroutes. Welnu, wat is er gemakkelijker om onderweg, op de terugreis, even een wandelgebied aandoen?! Dat doe ik dus regelmatig. Loopschoenen en –kleding achter in de auto, op een parkeerterrein even omkleden en hollen maar. En als je een route neemt, kun je niet zo snel verdwalen en weet je waar je mee bezig bent. Lekker makkelijk.

Langs de A6 heb je de Hajé-restaurant tussen Lelystad en Almere, aan beide kanten van de weg, de Lepelaar en de Aalscholver. Bij beide restaurants kun je heerlijk de natuur in. Zo maakte ik bij restaurant de Aalscholver een lekker rondje van 7 km. Iets verderop, bij Almere, zie je een grote plas tussen snelweg en stadscentrum. Parkeren bij La Place en dan het rondje om de plas. Goed voor een kilometer of 8,5.

Een weekendje Franeker biedt ook weer mooie kansen. Om de stad heen is goed voor 10,5 km. De volgende dag neem ik er wat dorpen uit de omgeving bij en ben ik 16 km onderweg. Veel gezien! De week erop loop ik tijdens het familieweekend met mijn kinderen en aanhang in Emst op de Veluwe. Ze komen allemaal prima mee, sterker: ik bungel er achteraan. Toch een mooie 18,3 km door de bossen. Heerlijk weer, mooi begin van familiedag.

Als ik op mijn eigen dorp even uitgekeken ben, wijk ik uit naar Wassenaar. Daar kun je lekker lopen, natuurlijk, door de duinen, maar ook de ‘ruime gebouwde’ woonwijken vormen een prettige loopomgeving.

In de voorbereiding op de midwintermarathon horen een paar lange duurlopen. In Utrecht loop ik met mijn schoonzoon drie uur langs het Amsterdam-Rijnkanaal, een week later loop ik in het duinengebied rond De  Zilk nog iets langer en zie er veel, heel veel wild. Tussendoor een 10 km-wedstrijd door de polders rond het dorp Hazerswoude.

Eind februari gaan we naar Gambia. Loopschoenen mee, en tja, wat kun je dan anders dan toeristisch hardlopen? En dus hol ik bijna elke dag, langs het strand en langs de stoffige wegen, weliswaar op rustig tempo, want bij 28 gr C moet dat ook wel.

Een paar weken later moet ik in Coevorden zijn en ga dan hardlopend op zoek naar de boerderij buiten de stad waar mij grootmoeder vroeger woonde. De boerderij staat er nog maar vraag me niet in welke staat. Gemengde gevoelens: mooie herinneringen en nu dit. Tja.

En zo kan ik doorgaan: lopen langs de A28 bij Strand Nulde, over de heide bij Dwingeloo, rondje Amsterdam IJburg, …..

Toeristisch hardlopen, je kunt het overal en altijd. En steeds weer verrassend.

Je laten verrassen…. (2)

Vandaag, 11 juni 2013 was ik voor mijn werk in Harderwijk. Na afloop een rondje hardgelopen door het Harderbos, net achter het aquaduct in Flevoland – een bos waar je weinig mensen tegenkomt en dan alleen bij het leuke pannekoekenhuis met speeltuin Hans en Grietje aan de zijde van Zeewolde. Een groot en lekker stil bos, nou ja stil: in deze tijd van het jaar hoor je erg veel vogels. Ik zag en hoorde er velen maar vermeld hier toch vooral de koekoek die op een kale tak hoog boven in een boom zijn roep liet horen en mij kennelijk niet had gezien. Want de vogel is nogal schuw, je hoort hem vaak maar ziet hem weinig. Veel geluk gehad dus!

Tja, dat kan bij toeristisch hardlopen zo maar gebeuren!

 

Je laten verrassen….

….. daar gaat het in feite om bij toeristisch hardlopen.

Loopspullen aan, fototoestel mee en wegwezen. En dan maar zien wat je tegenkomt. Liep ik vanmorgen (13 april 2013) achter het Colombinehuis in Biddinghuizen (inderdaad: Herman van Veen, Alfred Jodocus Kwak, Land van Ooit…), waren daar kunstenaars bezig een openlucht tentoonstelling in te richten.

Ik zag Jonaske de Ruiter met hulp van enkele sterke mannen ‘vogelkastjes’ ophangen in een hoge boom. Zonder de versiering deden ze me denken aan de kastjes die mijn vader gebruikte als hij ergens een kanarie ging kopen voor zijn volière. In de kastjes van Jonaske ontbreekt, niet zonder betekenis, het deurtje. Ze hoopt dat de kinderen die in het Colombinehuis verblijven (en zij niet alleen) onder de grote boom gaan liggen en hun fantasie de vrije loop laten. Niet voor niets heeft ze haar thema ‘Met je hoofd in de wolken’ genoemd.

Even verderop zag ik Marion Voormolen Snijders fantasiedieren op stokken in de grond planten. Ze verbeelden een sprookje over een hondje, Olaf, dat op zoek is naar vriendjes en waardering.

Volgende week is pas de opening dus er zal nog veel bij komen bij wat ik zag. De expositie heet De lach van een kind. Pal aan de rolstoelroute die ook al zo mooi versierd is.

Kijk, en dat is nou het leuke van toeristisch hardlopen. Je ziet zoveel meer!

Links

www.marionsnijders.nl

www.jonaske.nl

www.colombinehuis.nl

Helaas

De Boscrossmarathon is afgezegd als gevolg van de sneeuw en het slechte parcours. De organisatie wil kennelijk geen risico lopen. Begrip!

Dan maar op voor de midwintermarathon van februari a.s. Goede voorbereiding op de trecking in Nepal!

Toeristische voorbereiding op boscrossmarathon

Op 8 december 2012 staat de boscrossmarathon in Diever op het programma. Een marathon geheel door het bos. Heb ik een aantal jaren geleden ook al een keer gedaan, met ijzel en natte sneeuw, dus glibberige paden. Ik had meer medelijden met mijn echtgenote dan met mezelf. Zij stond al die uren te blauwbekken in de kou. Mijn trouwste supporter. Diepe buiging.

Nu ik de laatste stadsmarathons steeds toeristisch heb afgelegd, wil ik dat ook gaan doen in de komende boscross. Oké, ik weet dat ik geen Gaudi langs de route zal aantreffen of Brandenburger Tor. Maar toch, ik ga in elk geval letten op vogels.

De voorbereiding moet natuurlijk in stijl. De lange duurlopen dus bij voorkeur door de bossen. Zo was ik al een keer voor een duurloop van twee uur in de bossen rond Leuvenum, Noord Veluwe. Prachtig gebied. Het was een regenachtige dag, weinig mensen dus. Een tijdje verdwaald geweest maar via vragen toch weer in de goede richting beland. Er wordt daar flink gekapt in de bossen. Bijgevolg zijn veel paden kapot gereden door voertuigen met zware profielen. En met regen lopen die gleuven gauw vol. En onlangs liep ik bijna tweeëneenhalf uur deels langs de weg, deels door de parken van Wassenaar. De bekende landgoederenroute, parallel aan de A44. Mooi, gevarieerd gebied met veel mogelijkheden voor lusjes en zijpaadjes.

Ja, dat is toeristisch hardlopen vooral: al improviserend de weg kiezen. De ene keer sla je spontaan een paaltjesroute in die je een tijdje gaat volgen, een andere keer maak je extra lusjes, weer een andere keer kies je steeds om en om de tweede weg links, de derde rechts of zoiets.  Dat kun je ook in je stad of dorp doen: op het gezicht lopen. Je komt ergens en bedenkt daar pas: o ginds kan ik ook wel even gaan kijken. En desnoods daar even stilstaan. Waarom niet? Er hangt niets van af.

Hardlopen in de herfst. Dan zie je mooie dingen.

Hardlopen kun je op allerlei manieren: als recreant, als wedstrijdloper, in clubverband of solo, en ga zo maar door. Ik ben de laatste tijd  gecharmeerd geraakt van een nieuwe vorm van hardlopen: het toeristisch hardlopen.

Vandaag (zonnige zondag, 13 mei 2012) heerlijk 1 1/2 uur toeristisch hardgelopen langs het Veluwemeer (Flevolandzijde) en terug door het bos. Gevarieerde ondergrond: laag gras, zand, klei, hoog gras gemengd met brandnetels, bosgrond; gevarieerde omgeving, veel vogels (matkop, grote bonte specht, koekoek, tjiftjaf en zo nog velen). Een genot!

 

 

 

 

Toeristisch hardlopen kan overal en op veel momenten, bijna altijd spontaan. Vandaag (26 april 2012) was ik in Drenthe en kwam in Emmen langs een bos bij de provinciale weg…. en ging er lekker door het bos hardlopen langs de hunebedroute. Lekker en leuk!

 

Je kunt ook lid worden van de LinkedIn groep ‘Toeristisch hardlopen’. Welkom!

Verschil recreatieve loper – toeristische loper

Terwijl ik lekker om me heen kijk denk ik na over de vraag of toeristisch lopen niet gewoon hetzelfde is als recreatief lopen. Ik kom tot de conclusie dat het niet hetzelfde is. Recreatief lopen is anders dan wedstrijd lopen. Recreanten lopen weliswaar voor hun plezier, maar toch ook een beetje als wedstrijdloper. Ze worden recreant genoemd, omdat zij hetzij niet echt de ambitie hebben om wedstrijdatleet te worden en derhalve veel te trainen, hetzij de aanleg daar voor missen. De recreant is niettemin gefocust op zijn of haar eindtijd, verbetering van het persoonlijk record, de ranking ten opzichte van clubgenoten enzovoorts. Anders gezegd, de hele houding van de recreant is een kopie van die van de wedstrijdatleet, alleen met andere uitkomsten.

De toeristische loper heeft een ander focus: die is uit op de combi van lekker hardlopen en de omgeving verkennen. Genieten van het lopen en van een mooie wereld waar je door heen loopt. De toeristische loper is niet uit op een bepaalde tijd – maakt daar geen doel van. Toeristisch lopen is ook niet competitief.

Het toeristische hardlopen wordt de laatste tijd ook gepromoot als manier om steden te verkennen. Er is zelfs een organisatie die daar speciale tochten voor organiseert, zie www.globalrunningtours.com.

Een beetje anders maar wel in lijn van toeristisch hardlopen is ‘trailrunning’: dwars door de natuur, weg van het asfalt. Link: www.mudsweattrails.nl.

Verder noem ik www.safari-joggen.nl.

en: www.jog-tours.com

 

En ga ook naar dat prachtige filmpje over de Tarahumara, de superlopers!  http://www.youtube.com/watch?v=FnwIKZhrdt4&feature=youtube_gdata_player. Het boek over ‘De geboren hardloper’ is vertaald en leest lekker weg met veel opmerkelijke informatie!

Voor wie op LinkedIn zit is er ook een LI-Group toeristisch hardlopen, zie

http://www.linkedin.com/groups?mostPopular=&gid=3027460

 

En dan loop je toeristisch hard en kom je dit  tegen:

Pan van Persijn, Wassenaar

Klik op de foto en beantwoord de vraag!