Bijna een week geleden keerde ik terug van de zevendaagse Helambutrekking ten noorden van hoofdstad Kathmandu. Het  was weer een geweldige ervaring. Na de Annapurnatrekking van vorig jaar kreeg ik de smaak te pakken. De Helambutrekking is langer en zwaarder. Een uitdaging dus.

Het was de eerste week van het nieuwe seizoen, overal nog buitengewoon rustig (zag tijdens zeven dagen trekken niet meer dan vijf toeristen). Was alle nachten enige gast (met gids en drager) in de lodges. De eerste vier dagen waren elk op zich behoorlijk pittig en gezamenlijk waren ze ronduit zwaar. Uren door 40 cm sneeuw stijgen en dalen is een vermoeiende bezigheid. ‘s Nachts was het vooral boven 3000 meter flink koud. Kortom, de eerste vier dagen waren spartaans. Maar je krijgt er dan wel iets voor terug! Wauw, wat een geweldige panorama’s. Daarna volgden drie relaxte dagen met steeds mooier weer.

En ja, de dagen ervoor en erna in Kathmandu waren volop genieten. Vanuit de wijk Thamel kris kras de stad door gewandeld, veel religieuze heiligdommen bezocht, genoten van de mensen, de stad, hun manier van leven.

Hieronder de openbare lijkverbrandingen (in totaal zijn er tien plateaus op een rij waarvan er op dat moment acht in gebruik waren.

Ook een fietsriksja heeft soms rust nodig.

En anders dan in Nederland is er volop gelegenheid voor religieuze uitingen in de publieke ruimte.

Voor meer foto’s:https://harmklifman.nl.php5.server16.firstfind.nl/trekking/

 

Share