Je heet Liza Wolf en je bent rond de 50 en topjournaliste, landelijk bekend om je interviews over geheime liefdes. Je bent gelukkig getrouwd met een internationaal befaamd handchirurg die niet alleen in Nederland werkt maar ook een aanstelling heeft in Boston. Je bent moeder van een volwassen dochter uit een eerdere, kortstondige relatie die weinig van je wil weten, maar daar heb je mee leren leven. Het gaat je goed. En dan, op een zwoele middag ontdek je via Facebook opeens dat je echtgenoot een tweede leven heeft in Boston, compleet met vrouw en twee kinderen, een tweeling van vijftien. Je ziet filmpjes van een gelukkig gezin. Je professionele thema stormt je privéleven binnen. Wat doe je dan?

Liza snakt naar adem; ze heeft het gevoel te zijn beland in een vrije val. Ze heeft behoefte aan een rustige omgeving om de schok te verwerken. Ze zoekt haar toevlucht tot het aquarium bij haar in de buurt, om in de donkerte met het zicht op de kalme vissen te ervaren wat er met haar gebeurt. Ze zit daar van 5 tot sluitingstijd, 7 uur. In die twee uur verkeert ze in allerlei gemoedstoestanden. Woede, verbijstering, teleurstelling, ontgoocheling, strijdbaarheid, van zicht op eigen immorele wensen, wraaklust,…. Ze komen allemaal voorbij. Ze valt in slaap en droomt van een ideale wraak met een happy end.

Na 7 uur gaat ze naar huis, de maaltijd bereiden voor de maaltijd van haar en haar uit Boston terugkerende echtgenoot. Tegen de tijd dat hij arriveert, heeft ze een modus vivendi om dit nieuwe gegeven in haar leven creatief om te benutten, gevonden.

Wanda Reisel presenteert met Liefde tussen 5 en 7 een vlot geschreven en boeiende novelle. Er staan mooie observaties in, aardige manieren van ‘de dingen zeggen’. Zo komt er tijdens het verblijf in het aquarium een gesjeesde filosofiestudente langs die vissen bestudeert om ze na te kunnen ‘tekenen’ als barista. De dame geeft een fraai impressie van het wereldbeeld van haar generatie. Ook de oppasser in het aquarium heeft zo zijn opvattingen. Met het probleem van Liza weet hij wel raad.

Kortom, aangeraden!

Share