Wat is het leuk als een van de juryleden van ‘Managementboek van het jaar 2020’ een kijkje in de keuken geeft. In de serie ‘Elly in de Jury’ geeft Elly Stroo Cloeck maandelijks een update van haar persoonlijke leeservaringen én van de stand van het werk van de jury als geheel. Interessant om mee te lezen hoe deze lastige taak wordt georganiseerd.

Via ‘Elly in de Jury’ kom ik erachter dat ook Cicero leest Covey meegenomen is in de stapel te beoordelen boeken. En dit schrijft Elly over het boek:

“Weer iets heel anders en moeilijk te categoriseren: dit boek analyseert (en soms: fileert) de structuur en schrijfstijl van een aantal bekende management-boeken. Waarom zijn bepaalde managementboeken overtuigend (en waarom niet) waarom lezen ze prettig weg (en waarom niet)? De auteur gebruikt bij zijn analyse de regels van de retorica van het oude Rome, en introduceert Cicero als een van de beste redenaars en misschien wel de eerste management-guru. De analyse betreft metaforen, fabels en parabelen, visualisaties zoals tabellen en illustraties, en nog veel meer.

Dit boek belooft dat het lezen van een managementboek nooit meer hetzelfde zal zijn, en dat klopt! Ik vond het heel frappant dat ik direct en aantal ‘trucjes’ herkende in de boeken die ik ná dit boek las. Bijvoorbeeld dat tabellen een schijn van wetenschappelijkheid wekken, maar daar veelal absoluut niet op gebaseerd zijn. Of om steeds naar dezelfde (indirecte) bronnen te verwijzen, maar niet naar de uiteindelijke onderliggende wetenschappelijke onderzoeken. Een ‘zelf-referentieel circuit’ noemt de auteur dit. En het gebruik om een nieuw model te laten voorafgaan door een overzicht van oudere modellen, zodat de schijn van groei of verbetering wordt gewekt. Ik was al een kritische lezer, door het jurywerk werd ik nóg kritischer, en na dit boek ontsnapt er niets meer aan mijn kritische blik!”

Ook andere recensies van Elly lezen? Ga naar: https://www.1001managementboeken.nl/januari-deel-update-van-de-verkiezing-van-managementboek-van-het-jaar-2020/

Share